[zfs-discuss] zfs is ignoring umask

Martin Walter mawa at uni-freiburg.de
Mon May 13 11:24:20 EDT 2013


Hi,

same problem here.

Any help appreciated.

Martin

#########################################################################
# bin/umask-demo.sh
+ umask 000
+ rm -f /x /vol/x
+ touch /x /vol/x
+ ls -l /x /vol/x
-rw-rw-rw- 1 root root 0 May 13 17:15 /vol/x
-rw-rw-rw- 1 root root 0 May 13 17:15 /x
+ umask 022
+ rm -f /x /vol/x
+ touch /x /vol/x
+ ls -l /x /vol/x
-rw-rw-rw- 1 root root 0 May 13 17:15 /vol/x
-rw-r--r-- 1 root root 0 May 13 17:15 /x
+ umask 037
+ rm -f /x /vol/x
+ touch /x /vol/x
+ ls -l /x /vol/x
-rw-rw-rw- 1 root root 0 May 13 17:15 /vol/x
-rw-r----- 1 root root 0 May 13 17:15 /x
+ umask 077
+ rm -f /x /vol/x
+ touch /x /vol/x
+ ls -l /x /vol/x
-rw-rw-rw- 1 root root 0 May 13 17:15 /vol/x
-rw------- 1 root root 0 May 13 17:15 /x
+ umask 777
+ rm -f /x /vol/x
+ touch /x /vol/x
+ ls -l /x /vol/x
-rw-rw-rw- 1 root root 0 May 13 17:15 /vol/x
---------- 1 root root 0 May 13 17:15 /x
+ grep ' / ' /proc/mounts
rootfs / rootfs rw 0 0
/dev/sda1 / btrfs rw,relatime,space_cache 0 0
+ grep ' /vol ' /proc/mounts
vol /vol zfs rw,relatime,xattr 0 0
+ rpm -qa 'spl-*' 'zfs-*'
zfs-kmp-default-0.6.1_k3.7.10_1.4-2.2.x86_64
zfs-test-0.6.1-1.3.x86_64
zfs-modules-devel-0.6.1-2.2.x86_64
spl-kmp-default-0.6.1_k3.7.10_1.4-2.2.x86_64
+ uname -srmpio
Linux 3.7.10-1.4-default x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
+ cat /etc/SuSE-release
openSUSE 12.3 (x86_64)
VERSION = 12.3
CODENAME = Dartmouth
#########################################################################






More information about the zfs-discuss mailing list