[zfs-discuss] Lost data from a RAIDZ2

Gordan Bobic gordan.bobic at gmail.com
Wed Oct 16 10:21:57 EDT 2013


Strange. The only way that could have happened is if you had 3 disks
develop defects on the same block. Unusual but not impossible. What
disks/controller are you using?



On Wed, Oct 16, 2013 at 3:15 PM, Roger Bell_West <roger at firedrake.org>wrote:

> Running current code on Debian/wheezy.
>
> # zpool status -x
>   pool: storage
>  state: ONLINE
> status: One or more devices has experienced an error resulting in data
>         corruption.  Applications may be affected.
> action: Restore the file in question if possible.  Otherwise restore the
>         entire pool from backup.
>    see: http://zfsonlinux.org/msg/ZFS-8000-8A
>   scan: scrub repaired 0 in 14h21m with 2 errors on Sun Oct 13 13:21:30
> 2013
> config:
>
>         NAME                                               STATE     READ
> WRITE CKSUM
>         storage                                            ONLINE       0
>     0    24
>           raidz2-0                                         ONLINE       0
>     0    48
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0000000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0100000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0200000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0300000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0400000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0500000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0600000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>             pci-0000:01:00.0-sas-0x0700000000000000-lun-0  ONLINE       0
>     0     0
>
> errors: 1 data errors, use '-v' for a list
> #
>
> OK, I can see which file has the problem. But what has gone wrong
> here? All the discs appear to be healthy, and anyway Z2 is supposed to
> take care of that. The file was written to once, early in this
> machine's life (in July), and hasn't been modified since. This error
> didn't show up until I tried to read the file today...
>
> Roger
>
> To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an
> email to zfs-discuss+unsubscribe at zfsonlinux.org.
>

To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to zfs-discuss+unsubscribe at zfsonlinux.org.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://list.zfsonlinux.org/pipermail/zfs-discuss/attachments/20131016/1846d690/attachment.html>


More information about the zfs-discuss mailing list